даваат


даваат
дағуат

Русско-казахский терминологический словарь "Философия и политология". - Академия Педагогических Наук Казахстана. 2014.

Смотреть что такое "даваат" в других словарях:

 • Krste Misirkov — Krste Petkov Misirkov Portrait of Krste P. Misirkov Born Krste Petkov Misirkov 18 November 1874(1874 11 18) Postol, Ottoman Empire (today Pella, Greece) Died …   Wikipedia

 • азеотропија — (грч) појава при која некои течности во одреден размер вријат при постојана температура и даваат испарувања со ист состав каков што има течноста …   Macedonian dictionary

 • акрилна киселина — хем безбојна течност (СН2 = СНСООН), нејзините естри и други деривати со полимеризација даваат проѕирни пластични маси (полиакрилни смоли) …   Macedonian dictionary

 • акростих — (грч akros, stichos низа, ред) поет песна во која почетните, а понекогаш и крајните букви од стиховите даваат некое име или некој збор …   Macedonian dictionary

 • асамар — (лат аѕѕиѕ печен, amarus горчлив) хем производи на распаѓањето што се создаваат при загревање на животински или растителни материи и им даваат вкус на мирудија (на пр, кората на лебот, површината на печеното месо и др) …   Macedonian dictionary

 • берат — (тур berat) 1. царско писмо или повелба со која на некого му се даваат специјални повластици, 2. царско писмо со кое некоЈ се става на одредена положба, 3. писмо со кое им се дава егзекватура на европските дипломатски претставници во Турција …   Macedonian dictionary

 • бутафорија — (итал. buttafuori театарски инспициент) мн. 1. уметнички предмети што даваат илузија дека се природни, а се употребуваат во театарската инсценација 2. фиг. лажни предмети што служат за покажување и реклама …   Macedonian dictionary

 • вајанг кулит — (јав.) вид азиски театар на сенки и фигури од кожа, особено познат на Јава артистите се плоскати кукли кои од другата страна на белиот екран даваат прекрасно обоени сенки …   Macedonian dictionary

 • водвиљ — (фр. vaudeville) 1. првобитно: француска народна песна со сатирична содржина 2. денес: кратка и лесна театарска игра, без голем заплет 3. театар во кој се даваат такви претстави …   Macedonian dictionary

 • глосар — (лат. glossarium) 1. список на изрази што се однесуваат на дадена тема или област, со придружни објаснувања 2. список на крајот на книга во кој се даваат објаснувања или дефиниции на стручните изрази или на помалку познатите зборови употребени во …   Macedonian dictionary

 • данајски дар — опасен дар од непријателска рака, што се дава со подмолна намера (според легендата за дрвениот тројански коњ што Данајците, им го подариле на Тројанците со кои војувале данајските војници, што биле скриени во тој коњ, им ги отвориле на своите… …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.